Αγροτικά

Απλήρωτοι θα μείνουν για τις συνδεδεμένες παραγωγοί των οποίων παραστατικά πώλησης δεν καταχωρήθηκαν σε σύστημα ΟΠΕΚΕΠΕ

Δεν θα πληρωθούν τελικά όλα τα χρήματα των συνδεδεμένων πριν το Πάσχα σε καλαμπόκι, όσπρια, ζωοτροφές και μήλα όπως ενημέρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ που με ανακοίνωσή του επιρρίπτει ευθύνες σε εμπόρους, οργανώσεις και μεταποιητές, δηλαδή τους φορείς που έγιναν οι παραδόσεις από τους αγρότες, καθώς δεν προχώρησαν στην καταχώριση των παραδόσεων μέχρι την Τετάρτη 17 Απριλίου, οπότε και έκλεισε το σύστημα.

Με βάση τη σχετική ανακοίνωση λοιπόν κάποιοι αγρότες θα λάβουν πριν το Πάσχα κανονικά τα χρήματα για τα παραπάνω καθεστώτα συνδεδεμένων και κάποιοι άλλοι, που έχουν κάνει παραδώσεις σε φορείς που δεν κατονομάζονται δεν θα πληρωθούν, καθώς δεν έγιναν οι σχετικές καταχωρήσεις στο σύστημα. Η δεύτερη αυτή ομάδα θα λάβει τις ενισχύσεις σε επόμενη πληρωμή που δεν προσδιορίζεται.

Για παράδειγμα στα ψυχανθή, οι δηλώσεις παράδοσης γίνονται από:

i) Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ)

ii) Ομάδες και οργανώσεις παραγωγών

iii) Οποιαδήποτε νομική οντότητα έχουσα εμπορική δραστηριότητα στον τομέα των πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών.

Σημειώνεται πως όλες οι πληρωμές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου.

Τα καθεστώτα που επηρεάζονται από την παραπάνω εξέλιξη είναι:

-Καλαμπόκι: 55 ευρώ το στρέμμα

-Πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή: 19,2 ευρώ το στρέµµα.

-Πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή: 8,3 ευρώ το στρέµµα.

-Μήλα: 47,2 ευρώ το στρέµµα.

-Όσπρια: 28,5 ευρώ το στρέµµα

Oι παραπάνω τιμές είναι ενδεικτικές με τις τελικές να μην έχουν ανακοινωθεί.

Σημειώνεται εδώ πως στις 12 Απριλίου με ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε παραδεχθεί ότι υπήρχε πληθόρα αιτημάτων φορέων, οι οποίοι δήλωναν αδυναμία ολοκλήρωσης των καταχωρίσεων μέχρι την τεθείσα καταληκτική ημερομηνία. Πλέον το σύστημα λέει ο Οργανισμός Πληρωμών πως «έκλεισε» προκείμενου να προλάβει να πληρώσει πριν το Πάσχα τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει:

Σας ενημερώνουμε ότι, μετά και την πάροδο της τελευταίας παράτασης που είχε δοθεί, η εφαρμογή καταχώρισης παραδόσεων ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα έχει “κλείσει” , προκειμένου ο Οργανισμός να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που θα οδηγήσουν στην πληρωμή των δικαιούχων πριν το Πάσχα, όπως έχει ανακοινωθεί.

Παρ’ όλο που η σχετική διαδικασία είχε ανακοινωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις 21/2/2024, υπήρξαν φορείς που δεν ενήργησαν έγκαιρα, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στη συγκεκριμένη εφαρμογή, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί- πελάτες τους, με ευθύνη των φορέων, να μη δύνανται να λάβουν την δικαιούμενη ενίσχυση στην επικείμενη πληρωμή.

Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αίσθημα ευθύνης προς τους παραγωγούς, συνυπολογίζοντας τα νέα δεδομένα, ανακοινώνει ότι θα συνεχίσει τη διεκπεραίωση των προβλεπόμενων διαδικασιών, προκειμένου αυτοί να λάβουν τις σχετικές προσβάσεις και να καταχωρίσουν τις εκκρεμείς παραδόσεις, σε χρόνο που θα ανακοινωθεί από τον Οργανισμό, για να λάβουν την ενίσχυση οι παραγωγοί σε επόμενη πληρωμή. Και τούτο γιατί οποιαδήποτε νέα παράταση θα προκαλούσε καθυστερήσεις στις πληρωμές όσων ήδη έχουν προβεί, εντός των προβλεπομένων προθεσμιών, στις αναγκαίες καταχωρίσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button