Αγροτικά

Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου (19/4/2024)

Αγαπητοί μου αναγνώστες και αναγνώστριες,

Η εβδομάδα που κλείνει επιβεβαίωσε αυτό που το olivenews.gr κατέγραψε ήδη απο το Παρατηρητήριων τιμών ελαιολάδου (12/4/2024) ότι η «πτώση των τιμών σταμάτησε». Και το σημερινό σχεδιάγραμμα δείχνει πεντακάθαρα, «δια γυμνού οφθαλμού», πως μετά από την απότομη πτώση 20 περίπου ημερών στην Ισπανία -συμπεριλαμβανόμενης της Μεγάλης Εβδομάδας και του Καθολικού Πάσχα-, η αγορά έκανε «σκαλοπάτι» και σταθεροποιήθηκε στα επίπεδα του 7,60 τα έξτρα, 7,0 τα παρθένα και 6,50 τα λαμπάντε 1°. Η αδιαμφισβήτητη αυτή διαπίστωση αφήνει ανοιχτά τα εξής ζητήματα:

  1. Πόσο θα κρατήσει η παρούσα και ποια θα είναι η επόμενη φάση;

Πέραν του γνωστού «κάνε με μάγο να σε κάνω πλούσιο», πολλή πληροφόρηση υπάρχει στις τοποθετήσεις των 13 πραγματικών ειδικών, αυτών που διακινούν εκατοντάδες χιλιάδες τόνους στην Ισπανία και (ανα)δημοσίευσε το olivenews.gr Οι Ισπανοί ειδικοί της αγοράς αναλύουν: Οι λόγοι για την απότομη πτώση των τιμών του ελαιολάδου, τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες (Α΄ μέρος)  (16/4) και  (Β΄ μέρος) (18/4).  Αυτό που έχει σημασία είναι να δει κανείς το σκεπτικό τους. Σίγουρα παραμένουν τα «αχαρτογράφητα νερά», για τα οποία γράφουμε εδώ και 2-3 χρόνια, ενώ οι κρίσιμοι παράγοντες είναι:

2. Τι γίνεται στις υπόλοιπες ελαιοπραγωγικές χώρες

Η Ισπανία μπορεί μεν να ηγεμονεύει αλλά δεν είναι μόνη της στη Μεσόγειο Θάλασσα και στον κόσμο.

  • Ιταλία: Με τα αποθέματα να παραμένουν (31/3) σε διαχειρίσιμα επίπεδα των 245 χιλ. τόνων, η αγορά «κρατιέται» πάντα επιφυλακτική, με περιορισμένες συναλλαγές και σχεδόν σταθερές τιμές. Βλέπουμε 9,20€/κιλό τα καλά έξτρα της Κεντρικής Ιταλίας έως τα 6,00€ για τα βομηχανικά 5º και με δυσκολία να συγκρατεί τα 7,00€ το ραφινέ.
  • Ελλάδα: Διακριτικές πράξεις, με τιμές από 8,20 – 8,50 € τα πολύ καλά Λακωνικά έξτρα, 7,80€ τα συνήθη έξτρα (π.χ. Μεσσηνιακά), χαμηλά στα 5,60€ το βιομηχανικό 5º (όλες οι τιμές άφιξη CIF).

Το olivenews plus ολοκλήρωσε ένα ρεπορτάζ για το στάδιο ανθοφορίας των ελαιώνων, το οποίο άφησε μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την επόμενη εσοδεία 2024/25, σύμφωνα πάντοτε με τα σημερινά δεδομένα.

Υπάρχουν περιφέρειες με προβλήματα ποιότητας των σημερινών αποθεμάτων λόγω ανομβρίας και ξηρασίας, καμπανάκι για επείγουσες παρεμβάσεις στις αγροτικές υποδομές και δύσκολες επιλογές μεταξύ γεωργίας με τουρισμό, ενώ τα υδατικά αποθέματα εξαντλούνται ή σπαταλιούνται.

Επίσης, να υπογραμμίσουμε για μια ακόμη φορά πως τα όποια τυχόν προβήματα επιμολύνσεων δεν είναι αφορμή προβολής στα πρωτοσέλιδο αλλά ευθύνη για ενημέρωση και πειθώ των άμεσα ενδιαφερόμενων όλης της αλυσίδας, ελαιοπαραγωγών, ελαιοτριβείων, τυποποιητών.

  • Τυνησία: Συνεχίζει τις πωλήσεις εφοδιάζοντας Ιταλία και Ισπανία, έστω και σε ελαφρά μειωμένες τιμές περί τα 7,00€ τα έξτρα της, κρατώντας πάντοτε δυνάμεις για αγορές που διαπρέπει εξαγωγικά όπως οι ΗΠΑ.
  • Τουρκία: Βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων, με σοβαρά αποθέματα, από 120 έως  και160 χιλ.τόνους για τους πιο αισόδοξους.

Το Ραμαζάνι τελείωσε, όπως και οι δημοτικές εκλογές-πολιτικό στοίχημα για τον Ερντογάν- η πίεση των εξαγωγέων έχει κορυφωθεί, οπότε μπορεί να θεωρείται βέβαιη η εντός των λίγων προσεχών εβδομάδων απελευθέρωση των εξαγωγών με ορισμένες δικλείδες όπως η επιβολή ενός εξαγωγικού δασμού, χρήσιμου για τα κρατικά ταμεία, αλά και ποσοτικούς περιορισμούς (quota) ανά εξαγωγέα. Σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για μια καλή αναζωογονητική βροχή στο στεγνό χώμα της, ισπανικής κυρίως, βιομηχανίας με επίπτωση στις τιμές των λαμπάντε, του ραφινέ και σε δεύτερη φάση των έξτρα.

~~~~~~~

Αποποίηση ευθύνης: Ο υπογράφων και το olivenews.gr καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε οι πηγές πληροφόρησης να είναι αξιόπιστες και αντικειμενικές. Ωστόσο, κατ’ ουδένα τρόπο δεν αποτελούν εμπορικές συμβουλές και δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τις αγοραπωλησίες που προβαίνουν οι αναγνώστες και αναγνώστριες μας.

Η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, επιτρέπεται μόνο υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) Το άρθρο είναι πλήρες και χωρίς τροποποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου και του τίτλου του, π.χ. “Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου 19/5/2023” και όχι Πού βρίσκονται οι τιμές κ.ο.κ..
β) Μόνο εφ΄όσον συνοδεύεται με ενεργό link στην ιστοσελίδα του olivenews

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button