Αγροτικά

To 15% των δικαιούχων δεν έτρεξε το Σχέδιο Βελτίωσης, χλωμό για τους επιλαχόντες

Γιώργος Κοντονής

Το ερχόµενο χρονικό διάστηµα, αναµένεται επιπλέον «ξεσκαρτάρισµα» όσων δεν καταφέρουν να προχωρήσουν σε αιτήµατα πληρωµής ύψους 20% του συνολικού προϋπολογισµού. Υπενθυµίζεται ότι για τα Σχέδια Βελτίωσης ο προϋπολογισµός είχε ανέλθει έπειτα από υπερδέσµευση στα 600 εκατ. ευρώ, δηλαδή περί τα 300 εκατ. ευρώ συν. Οι διαχειριστικές αρχές προς το παρόν ψάχνουν να µειώσουν το συνολικό ποσό παρά να εντάξουν τους επιλαχόντες, όπως τουλάχιστον έγινε φανερό από την Επιτροπή Παρακολούθησης.

Σηµειώνεται πως σύµφωνα µε τη 10η τροποποίηση της 13158/28-11-2017 (Β΄ 4302) ΥΑ οι δικαιούχοι  των δράσεων 4.1.1 ή/και 4.1.3 (φυσικά και νοµικά πρόσωπα, συλλογικά σχήµατα), οφείλουν να επισπεύσουν την υλοποίησή του σχεδίου τους, υποβάλλοντας αίτηµα πληρωµής µε το οποίο να αιτούνται δαπάνες οι οποίες, αθροιστικά µε τις δαπάνες τυχόν άλλου αιτήµατος πληρωµής να υπερβαίνουν τουλάχιστον το 20 % της εγκεκριµένης δηµόσιας δαπάνης.

Η προθεσµία για την επίτευξη υλοποίησης τουλάχιστον στο 20% του εγκεκριµένου σχεδίου, ανάλογα µε την Περιφέρεια στην οποία υπάγονται οι δικαιούχοι, για όσους εντάχθηκαν µε την αρχική απόφαση ένταξης κάθε Περιφέρειας έχει ως εξής:

  • Περιφέρειες: Στερεάς Ελλάδας, ∆υτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,  ∆υτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Κρήτης & Κεντρικής Μακεδονίας έως 31 Αυγούστου του 2022
  • Περιφέρειες: Αττικής & Νοτίου Αιγαίου έως 31 Οκτωβρίου του 2022
  • Περιφέρειες: Βορείου Αιγαίου & Ιονίων Νήσων έως 30 Νοεµβρίου του 2022

Εναλλακτικά, όταν π.χ. η ένταξη έχει γίνει µετά την υποβολή ένστασης, η υποχρέωση για την υποβολή αιτήµατος πληρωµής αξίας τουλάχιστον 20 % του εγκεκριµένου σχεδίου εκπνέει 24 µήνες µετά την ηµεροµηνία της απόφασης ένταξης πράξεων, δηλαδή οι δύο προθεσµίες ταυτίζονται.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button