Δήμος Πύλου - Νέστορος

Ο Δήμος Πύλου – Νέστορος για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς

Ο Δήμος Πύλου – Νέστορος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών επιθυμεί να ενημερώσει τους δημότες – επισκέπτες ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς ότι οφείλουν να τηρούν τους κανόνες της ισχύουσας κείμενης νομοθεσίας που διέπουν την κατοχή δεσποζόμενων ζώων και αφορούν στους κανόνες διατήρησης των ζώων σε οικείες, στον τρόπο περιπάτου, αλλά κυρίως στην ηλεκτρονική ταυτοποίησή τους που συνδράμει στην καταπολέμηση του φαινομένου εγκατάλειψης δεσποζόμενων ζώων.

Οι δημότες και οι επισκέπτες του Δήμου Πύλου – Νέστορος που κατέχουν ζώα συντροφιάς όπως σκύλους, γάτες ή άλλα δεσποζόμενα ζώα, θα πρέπει να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν βάσει και του νόμου Ν.4039/2012(ΦΕΚ 15Α/2-02-2012) όπως τροποποιήθηκεμε το Ν. 4235/2014 και ισχύει, τις οποίες ο Δήμος με την παρούσα ανακοίνωση συνοψίζει ως εξής:

O ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς έχει τις παρακάτω υποχρεώσεις:

•Την ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή κάθε ζώου συμπεριλαμβανομένων τωνσκύλων που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη ποιμνίων.

•Να προσκομίζει ή αποστέλλει ταχυδρομικά, επί αποδείξει, στον οικείο Δήμοαντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου

.•Την έκδοση βιβλιαρίου υγείας του ζώου ή διαβατηρίου σε περίπτωση που αυτό μεταφερθεί στο εξωτερικό καθώς και να τοποθετεί σε εμφανές σημείο του περιλαίμιου του ζώου μεταλλική κονκάρδα, η οποία παρέχεται κάθε έτος από τους κτηνιάτρους κατά τον ετήσιο αντιλυσσικό εμβολιασμό του.

•Την τήρηση των κανόνων ευζωίας για κάθε ζώο, να μεριμνά για την κτηνιατρική εξέτασή του και να μην εγκαταλείπει το ζώο του.

•Την δήλωση εντός πέντε (5) ημερών της απώλειάς του σε πιστοποιημένο στηνΔιαδικτυακή ηλεκτρονική Βάση σήμανσης κτηνίατρο.

•Ο κάτοχος ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά προκαλείται από το ζώο. Για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν.Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του.

•Επίσης οφείλει ναπαίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.

•Ο κάτοχος ζώου συντροφιάς υποχρεούται να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου, εκτός εάν πρόκειται για σκύλο βοήθειας.

•Ο κάτοχος ζώου συντροφιάς υποχρεούται να μεριμνά για τη στείρωσή του, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ή δεν μπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες.

•Οι ιδιοκτήτες κυνηγετικού σκύλου κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή την οποιαδήποτε μετακίνησή του μαζί με το σκύλο του, έχει την υποχρέωση να φέρει μαζί του ενημερωμένο το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος, που χρησιμοποιείται στο κυνήγι, δεν έχει σημανθεί και δεν έχει εγγραφεί ο αριθμός της ηλεκτρονικής σήμανσης στο βιβλιάριου γείας.

Παρακαλούμε για την πιστή τήρηση των ανωτέρω και υπενθυμίζουμε ότι η διαπίστωση μη τήρησής τους επιφέρειποινικές και διοικητικές κυρώσεις καθώς και ανάλογα χρηματικά πρόστιμα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button